informatie en inspiratie. Terug

Balans Belgische bijen

geschreven door olivier

In ons land zijn 358 soorten bijen bekend. Een daarvan is de honingbij en 29 daarvan zijn hommels. Beiden leven ze niet solitair. Dit betekent dat er 328 solitaire bijen voorkomen in België. Hieronder  een opsomming van de gesteldheid in zes categorieën overgenomen van het voorstel Rode Lijst van bijen.

Totaal: 56% (dit is dus meer als de helft!) van onze bijen kunnen in de nabije toekomst voor altijd verdwenen zijn of verdwijnen. Als deze cijfers worden vergeleken met de balans in Europa kan er enkel geconcludeerd worden dat België er zeer slecht voor staat.

grafiek balans belgische bijen

De bovenvermelde cijfers gelden eigenlijk voor de in het wild voorkomende bijen, zijnde solitaire bijen en hommels. Er bestaat echter al enkele jaren grote ongerustheid over het in voldoende mate voortbestaan van de honingbijen. In ons land is de achtergang groot omdat voornamelijk veel imkers er de brui aan geven. De oorzaken hiervan zijn tweeërlei. Enerzijds om persoonlijke redenen zoals leeftijd en anderzijds omdat het houden van bijen een echt huzarenwerk geworden is. De oorzaken hiervan kan u onder de rubriek triestige bijen terug vinden. De gevolgen voor de bestuiving van voornamelijk cultuurgewassen kunnen zeer groot zijn.

Bron: STATUS and TRENDS of EUROPEAN POLLINATORS (STEP) Final brochure
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
januari 18th, 2015 grafiek balans belgische bijen