informatie en inspiratie. Terug

Eigen bijenvriendelijke tuin

geschreven door olivier

Hemelsblauwe toortsen

De Muscari is reeds uitgebloeid maar de Camassia geeft zich nog niet gewonnen. De lichtblauwe toortsen lichten de hele voortuin op. Een zeer dankbare plant om op vochtigere gronden tussen de grassen in te planten. Na de bloei sterft het blad langzaam af en gaan ze in zomerrust. Vooral hommels lijken de plant leuk te vinden.

Bijen en bloemen in het voorjaar

Met bloembollen is het mogelijk al vroeg op het jaar kleur in de tuin te brengen. Het is niet alleen mooi maar ook de bijen pikken hun steentje mee.

De twee toppers.

De Astrantia en Verbena weten elke moeilijke periode te overbruggen. Vele zomerbloemers zijn nu op het eind van hun latijn, maar achter de hoek staan de asters te wringen om hun bloemenpracht te tonen. Gelukkig weten deze twee toppers deze moeilijke periode te overbruggen. De komende weken zou er stilaan een wit tapijt van fijne, kleine bloemetjes moeten verschijnen. Later hierover meer!

De verbena heeft het naar haar zin.

Het kattenkruid heeft het einde van haar bloeiperiode bereikt en kijkt uit naar een welverdiende rust. Na het talloze bezoek van hommels en solitaire bijen is het nu de beurt aan de Liatris, Veronicastrum en Verbena. En niet te vergeten: de Astrantia is volop aan het herbloeien. Wat een dankbare plant. Het ziet er een pak wilder uit dan oorspronkelijk de intentie was maar dat is voornamelijk te wijten aan de Verbena die zich uit andere stukken van de tuin heeft uitgezaaid. De zaailingen zijn dan ook bewust gehouden.

 Kattenkruidtijd.

De papavers bereiken een kleine nabloei, het Zeeuws knoopje staat nog steeds in bloei en het kattenkruid trekt massaal de aandacht van hommels en enkele solitaire bijen, onder meer vermoedelijk een tronkenbijtje. Om de gaten wat op te vullen werd hier en daar incarnaatklaver gezaaid waarvan nu de eerste bloemen rood verkleuren. Het ziet er allemaal wat wanordelijk uit, maar eens de grassen wat meer body krijgen zullen ze voor meer rust zorgen. Er zijn ondertussen ook wel wat plantjes bijgekomen die oorspronkelijk niet voorzien waren ;).

Eind mei.

Zeeuws knoopje staat al in bloei, de papavers staan op springen en de eerste bloemknoppen op het kattenkruid verschijnen. Laat de bijtjes maar komen!

Eigen aanleg natuurlijke gazon vervolg.

Na de grove voorbereidende werken kwam het leuke werk aan bod, het planten. Om de bodemstructuur te verbeteren en het planten te vereenvoudigen werd alles eerst grondig gefreesd totdat een luchtige, kruimelige grond werd bekomen. De plantjes werden volgens plan uitgezet en daarna geplant.

volgende stap: bodembedekker zaaien of een alternatief om de bodem te bedekken.

Eigen aanleg natuurlijke gazon.

Nadat ik de post over natuurlijke gazons had geschreven besloot ik de daad bij het woord te voegen en mijn eigen voortuin onder handen te nemen. Niet dat ik pesticiden of herbiciden gebruikte om er een mooi gazonnetje op na te houden maar voornamelijk om aan te tonen dat het ook anders kan. Bovendien leent de leemgrond zich niet om er een mooi groen grastapijtje te creëren. Het mindere onderhoud is mooi meegenomen. Een eerste stap werd gezet door de grond af te dekken met doeken zodat het gras verstikt en langzaam wegkwijnt. Uiteindelijk leverde dit niet het gewenste resultaat op, mede omdat het oppervlak over een te korte periode werd bedekt en omdat pas in december de eerste doek werd geplaatst. Voor een goed resultaat start je best in groeiseizoen en wacht je ongeveer een half jaar. Om toch zo onkruidvrij mogelijk te starten is het gazon in een eerste fase afgeplagd, is er compost toegevoegd en werd het geheel gespit.

Voor dat ik me met bijen en planten bezig hield bestond de voortuin uitsluitend uit gazon, al was het eerder boterbloem en mos. Later werden er rozen, buxusvormen en vaste planten aan toegevoegd. Nu maakt de gazon plaats voor een natuurlijke grassenweide met bijenvriendelijke planten. Een mix tussen een prairieborder en natuurlijk gazon. De voortuin is steeds meer geëvolueerd naar een onderhoudsvriendelijkere doch bloemrijke tuin. De volgende stappen bestaan uit het toevoegen van een tweede laag compost en bodemverbeteraar, het geheel frezen, egaliseren en beplanten. Om het onderhoud tot een minimum te beperken zal na het voltooien van de aanplant de kale grond ingezaaid worden met witte klaver. Die zal (hopelijk) het onkruid onderdrukken, extra stikstof in de bodem fixeren en bijen van voedsel voorzien. Ik hou jullie komende maanden op de hoogte van deze test.

De volledige post over natuurlijke gazons kan u hier terugvinden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
september 13th, 2015