informatie en inspiratie. Terug

Prairiebeplanting in de tuin

geschreven door olivier

Alles ten koste van een mooie groene gazon?

Conventionele gazon moet kunnen weerstaan aan veelvuldig maaien en veel voetverkeer. Geen enkele grassoort verdraagt dit van nature uit. Hiervoor zijn soorten bestraald, met hormonen behandeld en keer op keer gekruist zodat niet veel meer overblijft van de originele eigenschappen. Ruimte voor een bloemetje voor de bijen is er meestal ook niet. Meeste gazons hebben zo een 30 tot 40 maaibeurten nodig en hebben nood aan constante irrigatie, bemesting en behandeling waardoor ze eigen tot een van de meest intensieve groenvormen van de tuin behoren. De onderhoudspraktijken die hiermee gepaard gaan zorgen voor verzilting en uitspoeling door irrigatie, overbemesting, luchtvervuiling, lawaaivervuiling, afname van de biodiversiteit, vergiftiging door gebruik van pesticiden en voor uitdroging van de ondergrondse aquifers als het maaisel niet ter plaatse blijft. Als je het zo bekijkt zijn dat bijzonder veel lasten en maar weinig baten.

Prairiebeplanting als alternatief

Prairiebeplanting biedt talrijke voordelen ten opzichte van een gazon of een klassieke borderbeplanting:

Een prairieborder of prairieweide zijn afgeleiden van de natuurlijke Amerikaanse prairies of grasvlaktes. Naargelang de heersende condities zoals bijvoorbeeld nat of droog en de aanwezige plantensoorten worden er verschillende types onderscheiden. Ze bestaan echter altijd uit grassen, kortlevende vaste planten of vaste planten en worden in stand gehouden door grazend vee. In de tuin wordt het grazen vervangen door maaien of afsnijden als beheer. Het grootste gedeelte van de prairie bestaat uit grassen en/of grasachtige planten zodat het geheel er zeer groen en rustig uitziet desondanks ze vaak uit zeer veel verschillende plantensoorten bestaat. Hierin schuilt meteen ook de sterkte van de prairie; een samenhangend geheel met veel bloemen in een grote massa die bovendien maar een keer per jaar gemaaid hoeft te worden. Het concept kan in onze tuinen vertaald worden naar een tweetal groenvormen, de prairieweide en de prairieborder mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden:

Prairieweide

In een prairieweide worden de planten onderling sterk gemengd wat resulteert in een meer natuurlijke aanblik. U zou het kunnen vergelijken met het inzaaien van een bloemenweide waar alle zaden ook eerst gemengd worden voor ze worden uitgezaaid. Nadeel van dit systeem is de onderlinge concurrentie die gaat spelen. Er is dan ook een grondige plantenkennis voor nodig om een evenwichtige prairieweide samen te stellen, die ook op lange termijn standhoudt. Het is wel de meest duurzame en natuurlijkste vorm van prairiebeplanting. Ze lijkt dan ook het meest op de Amerikaanse prairie maar dan met minder verschillende soorten. Mits toevoeging van gecultiveerde grassen kan men ook een eenvoudigere, gestileerde prairieweide bekomen. Om een prairieweide tot zijn recht te laten komen is er wel wat meer ruimte nodig. Ideaal dus voor grotere tuinen met veel gazon.

Prairieborder

Een prairieborder sluit dichter aan bij de gekende groepsbeplanting in de klassieke tuinborder maar onderscheidt zich door de aanwezigheid van grassoorten die het geheel aan elkaar lijmen. In deze opzet worden groepen prairieplanten met elkaar gecombineerd tot een grote border waarin grassen voor ondersteuning en verzachting zorgen. De prairieborder is zowel geschikt voor kleinere als grotere ruimtes en leent zich dus perfect als alternatief voor kleinere gazons in voor -en achtertuinen. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur en ontwerp bevat een prairieborder meestal meer soorten dan een prairieweide.

Zelf een prairiebeplanting aanleggen?

Een prairiebeplanting is een natuurlijke plantengemeenschap en is dus constant in verandering. Verwacht dus ook niet dat u elk jaar hetzelfde resultaat te zien krijgt. Beschouw het eerder als een pluspunt. Zolang het niet overheerst wordt onkruid in bepaalde mate geaccepteerd. Door de natuurlijke uitstraling van een prairiebeplanting valt het minder op en is het niet nodig om elk ongewenst plantje te verwijderen. Hoewel advies van een vakman aangeraden is kan u mits enige plantenkennis kan zelf een prairieborder ontwerpen en aanleggen maar voor een prairieweide raden we u toch aan hulp te zoeken bij een specialist. Vooraleer u zich aan het avontuur waagt houdt u best rekening met volgende nadelen:

Bijenvriendelijk?

Een prairiebeplanting verminderd het gebruik van pesticiden en creëert mogelijke habitats voor wilde bijen. De meeste prairieplanten bevatten ofwel veel nectar ofwel veel stuifmeel en dat maakt ze een goede partner. Door toevoeging van bloembollen zoals krokussen, sneeuwroem en zelfs sieruien aan de prairiebeplanting (die toch hoofdzakelijk in het najaar bloeit) kan ook het voorjaar aantrekkelijk gemaakt worden.

Voor meer informatie omtrent bijenvriendelijke beplanting kan u ons altijd contacteren op informatie@blijebijen.be waarbij we u eventueel doorverwijzen naar een vakman. Hebt u uw zinnen gezet op een prairieontwerp en/of aanplant? Neem dan contact op met vaste plantenkwerkerij Jan Spruyt via info@vasteplant.be.

PePrPl_WEB

Bronnen:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
december 30th, 2014