informatie en inspiratie. Terug

shake it, doe de bijendans!

geschreven door olivier

Communiceren doe je door te dansen!

Je kan niet spreken, niet lezen en kent ook geen gebarentaal. Hoe communiceer je dan? De honingbijen hebben een oplossing. Ze dansen om aan elkaar de locatie van een voedselbron door te geven. Afhankelijk van de afstand zijn er drie verschillende dansen. Bij alle dansen zal de betreffende haalbij eerst de aandacht vragen door wild op een raat naar boven te lopen en tegen andere bijen te duwen. Ze laat daarbij ook eventjes van het voedsel van de bron proeven.

Rondedans

De rondedans wordt gebruikt voor het geven van aanwijzingen over voedsel dat binnen 50 meter vanaf het volk ligt. De werkster gaat in een kleine cirkel lopen met in het midden maar één broedcel. Andere werksters lopen achter haar aan. Na enkele volledige cirkels draait ze zich om en loopt in de tegenovergestelde richting, met enkele werksters weer achter haar aan. Deze rondedans kan 10 minuten duren. Daarna laat de werkster weer een beetje van het voedsel proeven en volgt er een herhaling van de dans. Hoe langer het danst, hoe meer bloemen er staan. De werkster vliegt weg en de andere werksters kunnen op eigen gelegenheid de bron vinden.

Kwispeldans

Kwispeldans

De kwispeldans wordt gebruikt voor het geven van aanwijzingen over voedsel dat verder dan 100 meter vanaf het volk ligt. De werkster loopt in een halve cirkel. Op het einde van deze halve cirkel keert ze in een rechte lijn naar het uitgangspunt terug. Tijdens het rechte traject kwispelt ze met haar achterlijf (vandaar de naam, kwispeldans). Daarna herhaalt ze de halve cirkel en het rechte stuk in de tegenovergestelde draairichting. Zo krijgt de hele dans de vorm van het cijfer 8. Bij deze dans krijgen de andere werksters informatie over de richting en de afstand tot de bron. De hoek die de werkster maakt met de verticale as (want deze dans gebeurt naar boven), is gelijk aan de hoek van de weg naar de bron ten opzichte van de zon. De afstand wordt meegedeeld door de snelheid waarmee de bij danst. Hoe sneller wordt gedanst, hoe dichterbij de voedselbron is. Grofweg staat elke seconde voor één kilometer.

Sikkeldans

Wanneer de voedselbron tussen 50 en 150 meter is gelegen, heeft de dans een sikkelvorm, die een overgang vormt naar de kwispeldans.

Hieronder een filmpje ter verduidelijking van de kwispel -en rondedans.

Bronnen:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
april 6th, 2015