informatie en inspiratie. Terug

Natuurlijk gazon als alternatief

geschreven door olivier

Alles ten koste van een mooie groene gazon?

Conventionele gazon moet kunnen weerstaan aan veelvuldig maaien en veel voetverkeer. Geen enkele grassoort verdraagt dit van nature uit. Hiervoor zijn soorten bestraald, met hormonen behandeld en keer op keer gekruist zodat niet veel meer overblijft van de originele eigenschappen. Ruimte voor een bloemetje voor de bijen is er meestal ook niet. Meeste gazons hebben zo een 30 tot 40 maaibeurten nodig en hebben nood aan constante irrigatie, bemesting en behandeling waardoor ze eigen tot een van de meest intensieve groenvormen van de tuin behoren. De onderhoudspraktijken die hiermee gepaard gaan zorgen voor verzilting en uitspoeling door irrigatie, overbemesting, luchtvervuiling, lawaaivervuiling, afname van de biodiversiteit, vergiftiging door gebruik van pesticiden en voor uitdroging van de ondergrondse aquifers als het maaisel niet ter plaatse blijft. Als je het zo bekijkt zijn dat bijzonder veel lasten en maar weinig baten.

Natuurlijke gazon als alternatief

Een natuurlijke gazon ziet er gelijkaardig uit en voert dezelfde functie uit als een typische gazon . Een koele groene plek als rust voor het oog, een rustige plek als compensatie voor de drukke border en een plek voor occasionele betreding maar zonder de lasten van een traditioneel gazon. In tegenstelling tot een conventionele gazon is er voor elke plek bovendien een natuurlijk alternatief. Zo is er op sommige plaatsen gewoon te veel schaduw voor een conventioneel gazon. Natuurlijke gazons zijn geanimeerd, vol met ritmische bewegingen, vangen wind en licht en bieden ruimte voor bloemen waardoor ze een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen en dieren.

Soorten natuurlijke gazon

Afhankelijk van de uiteindelijke functie zijn er verschillende gradiënten in natuurlijke gazons te onderscheiden. Van een monofloraal grassentapijt tot een zeer complexe en diverse grassenweide. Naargelang uw persoonlijke voorkeur is er voor elke natuurlijke gazon wel ruimte voor bloembollen of vaste planten. Naarmate er meer soorten grassen in de gazon voorkomen spreken we eerder van een grassenweide en als die dan ook nog eens veel bloemen bevat is een prairieweide een betere naam. Voor meer informatie omtrent de laatste twee kan u hier terecht.

natuurlijk gazon gradienten

Bijenvriendelijk?

Een natuurlijk gazon verminderd het gebruik van pesticiden en creëert mogelijke habitats voor wilde bijen. In hun puurste vorm zijn ze hierdoor dus al bijenvriendelijk. Door toevoeging van bijenvriendelijke planten in de gazon worden ze enkel maar bijenvriendelijker. Door bijvoorbeeld de gazon te beplanten met bloembollen zoals krokussen, sneeuwroem en zelfs sieruien zal een natuurlijk gazon nog aantrekkelijker voor bijen worden. Ook bijenvriendelijke planten zoals lampepoetser kunnen deel uit maken van de gazon of grassenweide.

Zelf een natuurlijke gazon aanleggen?

Natuurlijke gazons zijn relatief nieuw en zijn intensiever om aan te leggen, ook financieel. Daarom raadpleegt u best een professioneel op het gebied van grassen. Voor meer inspiratie kan u terecht op de website van de grondlegger van deze natuurlijke gazons www.greenleeandassociates.com.

Voor vrijblijvende informatie en advies kan u ons steeds contacteren via informatie@blijebijen.be.

Bronnen:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
december 30th, 2014