informatie en inspiratie. Terug

Bijen, beren en paddenstoelen

geschreven door olivier

Het belang van schimmels voor bijen.

Volgens mycoloog (iemand die onderzoek doet naar schimmels) Paul Stamets die de verschillende medicinale rollen van paddenstoelen bestudeerd zou er een verband zijn tussen bijen en schimmels. Het is al langer bekend dat naast de activatie van immuunsystemen paddenstoelen een rol spelen in de biologische veiligheid van diersoorten maar dat ze wel eens het antwoord zou kunnen zijn waarnaar vele wetenschappers op zoek zijn om onze favoriete bestuivers te redden, is nieuw. Schimmels zouden de bijen kunnen ondersteunen op drie manieren:

Er wordt al langer gevreesd dat de nog steeds veelvuldig gebruikte fungiciden een belangrijk element vormen in de achteruitgang van bijen. Onderzoek richt zich voornamelijk op pesticiden en herbiciden maar voor het eerst blijkt het vermoeden gegrond. Bovendien zou het verband tussen schimmels en bijen een verklaring kunnen zijn waarom bijen een voorkeur hebben voor vuilere zaken. Zo drinken ze graag troebel water en bezoeken ze dikwijls composthopen.

Verband tussen bijen en beren.

Beren zijn vreemde diersoorten voor ons. Ze komen niet voor in ons land maar iedereen kent ze wel. Winnie the pooh zal hier zeker iets mee te maken hebben, al is hij lang niet de enige die maar niet genoeg honing kan binnenspelen. Sporen van berenklauwen op bomenstammen zijn het gevolg van een beer die op zoek was naar hars. Hars waarop bijen in grote getallen op af komen. Behalve de hars profiteren bijen ook vele jaren later van de activiteiten van de beer. De sporen blijven vaak jaren zichtbaar en na geruime tijd vormen ze de perfecte ingang voor paddenstoelen die dan de bijen op hun beurt helpen om stoffen te ontgiften. Daarvoor mag de beer toch wat honing in de plaats krijgen, niet?

Het originele filmpje kan u hieronder bekijken.

Bronnen:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
maart 13th, 2015