informatie en inspiratie. Terug

Pesticidevrij ontwerpen

geschreven door olivier

De vervanging van chemische bestrijdingsmiddelen door alternatieve bestrijdingstechnieken verloopt moeizaam waardoor vaker voor verharde oppervlakten wordt gekozen. Om het hoofd te bieden aan deze trend moet tijdens het ontwerpproces al rekening gehouden worden met een pesticidevrij beheer achteraf.

De verantwoordelijkheden van de ontwerper

Of het nu tuinaanleggers, bestraters, architecten of tuinarchitecten zijn allemaal moeten ze zich er bewust van zijn dat hij een belangrijke verantwoordelijkheid draagt voor de instandhouding van zijn ontwerp of realisatie. Omdat hij in het begin van het proces de touwtjes in handen heeft heeft de ontwerper veel invloed op de volgende fasen. Alles begint met een geinformeerde klant. Door hem correct te informeren worden ze bewust over het belang van een verminderd pesticidengebruik. Leg vooral de klemtoon op de voordelen op lange termijn:

Overtuig uw klant dat onkruid niet bestaat en dat het op bepaalde locaties geen doorn in het oog moet zijn. Afhankelijk van het ontwerp zijn er zones waar het meer getolereerd kan worden:

Als de klant zich niet in dit verhaal interesseert wijs hem dan ook op de mogelijke gevolgen. Het is uw plicht. Alles hangt natuurlijk af van het gewenste eindbeeld. Als ontwerper kan u ervoor kiezen om toch beplanting of kruidgroei in voegen toe te laten. Soms is het dan weer beter voor een egale, gesloten verharding te kiezen. Eenvoudiger wordt het wel als wat ongewenste kruidgroei geaccepteerd wordt. U hoeft dan niet meer elk groen sprietje te vernietigen. Dat zal uw veel hoofdzorgen, tijd en geld besparen en u helpt er de bijen een stapje meer vooruit.

Ontwerpaanbevelingen verharding

Slechte voorbeelden

Algemeen kan men stellen dat er geen voedingsbodem op of tussen de verhardingselementen mag plaatsvinden. Probeer dit ten alle tijde te vermijden.

Goede voorbeelden

Ontwerpaanbevelingen beplanting

Algemeen kan men stellen dat de bodem bedekt moet blijven en niet verstoord mag worden. Tenzij u gebruik wil maken van spontane kruidgroei

Goede voorbeelden

Overgang verharding – beplanting

Slechte voorbeelden

Naast voegen vormen voornamelijk de overgangen tussen verhardingen, constructies en beplantingen het grootste risico op ongewenste kruidgroei. In dit opzicht zou je kunnen zeggen dat de randen en grenzen belangrijker zijn dan het vlak.

Goede voorbeelden

Werk met de natuur mee

In plaats van de natuur proberen te controleren kan u toch misschien beter met de natuur meewerken. Zoniet, kies dan op zijn minst voor een degelijke, pesticidevrije uitvoering of gebruik geen pesticiden.

Goede voorbeelden

Bronnen:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
maart 15th, 2015