Wilgen zijn een van de eerste stuifmeelleveranciers voor alle bijen. Hun massale bloei, eenvoudig onderhoud en gemakkelijk karakter maakt hen een ideale bijenplant.
Aandachtspunten voor het planten en knotten zijn hierna puntsgewijs aangegeven:
1. De staak moet zo een 2,5 tot 3 meter lang zijn,aan de onderzijde een doorsnede hebben van 6 tot 8 centimeter en schuin afgezaagd zijn. Het snijvlak moet wit zijn. Waterige vlekken of bruine verkleuringen wijzen op de beruchte watermerkziekte. Besmette staken mogen niet worden geplant.
2. Knip alle zijtakken van de staak. Van het gedeelte dat in de grond verdwijnt, dienen van de bovenste 30 tot 40 centimeter repen van de bast te worden afgesneden. Dit bevordert de wortelvorming.
3. Steek de staak ongeveer 1 meter in de grond. Bij harde grond eerst een gat graven van 30 bij 30 centimeter, waarna met een grondboor met een diameter van 10 cm doorsnee het plantgat kan worden uitgegraven. Het plantgat mag niet dieper zijn dan 75 cm. De laatste 25 cm wordt de staak de grond ingeduwd.
4. De omringende grond aanstampen.
5. De top kan worden afgezaagd. Hiermee krijgt de boom direct de gewenste hoogte.
Na enige tijd zal de staak uitlopers krijgen.
1. Verwijder regelmatig uitlopers vanaf 20 tot 30 cm onder de top. Ook de pruik dient te worden uitgedund (het stikken). Laat 8 tot 12 takken staan. Hierdoor wordt ruimte gecreëerd voor de groeiende takken.
2. Herhaal deze behandeling 3 jaar.
3. Na 3 of 4 jaren wordt de boom voor het eerst echt geknot. Alle takken worden afgezaagd op een afstand van de knoest van minimaal 5 cm of een afstand gelijk aan de diameter van de af te zagen tak. Het op enige afstand van de knoest afzagen van de takken bevordert het inregenen en inrotten van de boom, waardoor holtes ontstaan, en gaat niet ten koste van de duurzaamheid van de boom.
4. Twee jaren later dient de pruik opnieuw gestikt te worden. Laat ook zijwaarts uitstaande takken staan. Dit maakt de boom op termijn sterker. Wederom twee jaren later wordt de boom volledig geknot.
5. Nu kan de knotwilg in het vervolg gewoon onderhouden worden: eens in de drie tot vijf jaren knotten en tussentijds de pruik stikken.
6. Knot na de bloei en knot bijenvriendelijk. Dit wil zeggen knot 1 op 2 in de rij of knot gefaseerd.
Knotwilgen kunnen toegepast worden als:
… solitair in de tuin
… rij langs een gracht of perceel
… bosje
… creatieve afsluiting
…
Tegenwoordig is iedereen verzot van de statige, karaktervolle en oude olijfbomen in pot of in een moderne tuin. Spijtig genoeg is deze boom niet inheems, biedt hij weinig ecologische meerwaarde, vergt hij speciaal winteronderhoud en geeft hij er snel de brui aan. Zou onze inheemse wilg geen alternatief kunnen zijn? Hij vergt enkel wat meer onderhoud maar u krijgt er zo veel meer voor in de plek. Oordeelt u zelf.