informatie en inspiratie. Terug

Wat is een bijenkavel

geschreven door olivier

Blije bijen hebben nood aan drie dingen

Net zoals de mens hebben bijen een aantal basisbehoeften waaraan moet worden voldaan om te kunnen gedijen. In dit opzicht verschillen we zelfs niet zo veel van hen.

Voedsel

Allereerst hebben ze nood aan voedsel. Dit voedsel kunnen ze vinden in hun bijentuintje, of ook wel bijenweide genoemd. Dit voedsel is afkomstig van een hele reeks aan planten die doorheen het bijenseizoen bloemen en is afkomstig van uit de stadscentra tot op het platteland. Inspirerende voorbeelden vindt u in de categorie Inspiratie. Dicht bij het bijentuintje moet ook het bijenhuisje, hun nestplaats gelegen zijn.

Bijentuintje

Nestplaats

Om te slapen, te eten en zich voort te planten hebben bijen een huisje nodig. Het kan gaan van natuurlijke nestplaatsen als holle stengels tot kunstmatige bijenkasten. In hun huisje stockeren ze voedsel, brengen ze de winter door en worden de bijenkindjes groot gebracht. In de nabijheid van hun huisje zal ook de paring plaatsvinden.

Bijenhuisje

Voortplanting

Bijen doen het graag in het publiek. In hun nestplaats zal nooit gepaard worden, enkel de bijenkindjes worden daar grootgebracht. Afhankelijk van de soort bedraagt de afstand enkele cm tot enkele kilometers. Het is cruciaal dat er voldoende soortgenoten in de omgeving aanwezig zijn.

Bijenkindje

Bijenkavel bevat deze drie elementen

Samen vormen het bijenhuisje, bijenkindje en bijentuintje de bijenkavel, een plek waar alle randvoorwaarden zijn ingelost om het voortbestaan van de soort te garanderen. Dergelijke kavel kan zich in verspreiden over een klein, maar ook zeer groot gebied van enkele kmĀ². Elke actie ten voordele van de bij moet aan dit principe voldoen.

Bijenkavel

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
mei 4th, 2015