informatie en inspiratie. Terug

Blije bijen ontdekkingsroute

geschreven door olivier

Blije bijen ontdekkingsroute

Inhoud

De ontdekkingsroute vangt aan bij de blije bijen zwermboom. Hier maak je aan de hand van een aantal vragen kennis met het leven van de honingbij, plus kom je ook te weten wat een zwermboom juist is. Na deze initiatie in de wereld van de honingbij ontdek je in het veld een aantal andere bijenaspecten. De vragen bestaan uit drie categorieën, elk gevisualiseerd door een ander kleurtje: geel voor de honingbij, blauw voor de wilde/solitaire bij,  rood voor de hommels. Het is belangrijk dat bij elke vraag duidelijk vermeld wordt over welk bijentype het gaat. De ontdekkingsroute eindigt bij hetzelfde vertrekpunt, de zwermboom. Om af te sluiten wordt hier nog even stil gestaan bij het bijenvriendelijk beheer van de parkbegraafplaats en het belang van bijen.

Benodigdheden

Onderin kan een kaartje met aanduiding van de ontdekkingsroute met bijhorende vragen gedownload worden. Voor de persoon die de vragen stelt zijn de vragen en antwoorden samen gebundeld maar voor diegenen die het antwoord moeten oplossen is een aparte versie zonder antwoorden beschikbaar. Zo zijn er twee mogelijkheden om de wandeling te organiseren. Ten eerste kan de vraagsteller enkel het exemplaar met vraag en antwoord voor zichzelf afdrukken. Dan zal die de meerkeuzeantwoorden ter plaatse moeten toelichten. Een tweede mogelijkheid bestaat er in ook de vragen af te drukken en uit te delen zodat men achteraf het antwoord kan geven. Het enige wat u dus dient mee te brengen zijn een aantal afdrukken, een goed paar schoenen en veel enthousiasme.

Doelgroep

Het is een educatieve wandeling dus iedereen die iets wil bijleren over bijen is welkom, ook gevorderden. Schoolgroepen, natuurliefhebbers, bijenspotters, wandelaars, … maar ook imkerverenigingen zullen verbaasd worden door de mysterieuze wereld van de bij.

Praktisch

De wandeling begint en eindigt bij de blije bijen zwermboom. Het is uiteraard de bedoeling om bijen te zien dus probeer op een gunstig tijdstip te komen. Liefst bij zonnig en warm weer vanaf 15 C° van de lente tot de herfst. Hoe lang de wandeling duurt bepaal je zelf want niet alle vragen of bijencategorieën hoeven aan bod te komen. Naargelang de doelgroep kan u zelf bepalen welke vragen relevant zijn, ze hoeven niet allemaal aan bod te komen. Om de route van ongeveer 1.4km af te leggen moet je 0.5u rekenen. Wie alle vragen wil behandelen voorziet dus best een 2-tal uur ter plaatse. Voor meer informatie omtrent de antwoorden op de vragen kan je gebruik maken van het wereldbol-icoontje naast de vraag. Wens je nog meer info, dan kan je altijd terecht op de Blije bijen website. Kom je een bij tegen die je niet herkent? Stuur gerust een foto door naar informatie@blijebijen.be.

De wandeling is gelegen op de parkbegraafplaats Tereken in Sint-Niklaas. De zwermboom is volgens de openingsuren van de begraafplaats publiek toegankelijk.

Downloads


Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
december 27th, 2016