informatie en inspiratie. Terug

Infobordjes bijenweide

geschreven door olivier

Informatie over de bijenweide

Bijen hebben nood aan meer bloemende planten. Soms worden ze expliciet ten behoeve van de bijen geplant of gezaaid maar meestal gaan ze onopgemerkt voorbij. Een spectaculair bloeiende bloemenweide trekt al snel wat aandacht maar soms gaat het ook om beplanting die doorgaans als ‘onkruid’ wordt bestempeld. Door het publiek te wijzen op bepaalde waardevolle ingrediënten van de bijenweide, spectaculair en minder spectaculair, hopen we het bewustzijn te vergroten.

Een mooi voorbeeld van een minder spectaculaire bijenweide zijn de wegbermen in de nieuwe Clementwijk te Sint-Niklaas. Deze zijn ingezaaid met een bloemenmengsel waarin momenteel de witte klaver domineert, al had men waarschijnlijk op soortenrijker resultaat gehoopt. Toch is het een echt bijenfestijn want de witte klaver is een van de meest voedzame planten voor onze zoemende vrienden. Wie goed kijkt vindt trouwens ook wat honingklaver en korenbloem tussen de witte klaverbloemetjes.

Een kleuriger resultaat werd door een van onze imkers bekomen in Mariekerke. Vooral de blauwe Phacelia springt hier in het oog.

Kent of heeft u een plekje waar bijenvriendelijke planten staan, zichtbaar voor een breed publiek? Laat het ons weten op informatie@blijebijen.be.

Ook mensen die een plekje willen inzaaien of beplanten kunnen steeds bij ons terecht.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
juni 14th, 2015