informatie en inspiratie. Terug

Nestgelegenheid voor sociale honingbijen

geschreven door olivier

In tegenstelling tot de solitaire bijen zijn honingbijen sociaal. Ze leven met andere woorden in een gemeenschap. Honingbijen zijn de enige van alle soorten bijen die als volk overwinteren en daarvoor voedsel nodig hebben dat ze rijkelijk in de wasraten als honing opslaan. Imkers bieden bijenkasten aan als onderkomen voor de honingbij. Dat betreft dus ook een vorm van nesthulp. Die is er op gericht is om honing te winnen en een gezond volk te laten overleven. Het zijn de enige bijen die voldoende honing produceren om ze te kunnen oogsten. Omdat imkeren een vak apart is wordt hier niet dieper op ingegaan. Hiervoor kan u de talrijke websites bezoeken van de verschillende imkerverenigingen.

Nesthulp

Nesthulp voor honingbijen wordt aangeboden in bijenkasten. Ze bestaan in vele verschillende formaten, materialen en kleuren. Iedere imker heeft hierin zijn eigen voorkeur.

Natuurlijke nestplaatsen

Er wordt aangenomen dat in de vrije natuur honingbijen niet meer voorkomen. Toch zijn er berichten van kolonies die zich opnieuw hebben kunnen vestigen, al is dit zeer uitzonderlijk. De natuurlijke nestplaatsen van honingbijen bestaan voornamelijk uit holtes in boomstammen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
januari 18th, 2015