informatie en inspiratie. Terug

Bloembollen & Bijen in de tuin

geschreven door olivier

B&B, enkel maar voordelen

Tot ver in de lente maken bloembollen een belangrijk deel uit van de bijenweide en dat maakt ze onmisbaar. Dankzij hun oneindige toepassingsmogelijkheden kan iedereen wel ergens wat bloembollen voorzien. Met hun schoonheid kunnen ze vanaf februari tot in juni uw tuin opvrolijken en de bijen verwennen. Tegen de zomer verdwijnen ze meestal terug onder de grond en net die eigenschap maakt ze bijzonder geschikt om toe te passen in de gazon, extensieve gazon, bloemenweide, plantenborder en zelfs bloempotten. Ze vormen een zeer waardevolle aanvulling voor de steeds populairder wordende grassenborders waarin vaak niet meer dan een of twee soorten polvormende grassoorten staan. Tussen deze pollen is er een zee aan ruimte om bloembollen aan te planten. Wie meer ruimte heeft kan gebruik maken van soorten die goed verwilderen. Dit zijn de zogeheten stinzebollen. Kortom, met bloembollen voegt u een extra laag aan uw beplanting toe. Ze vragen geen extra ruimte, er moet minder onkruid gewied worden doordat de bodem beter wordt bedekt, de lente wordt op en top ervaren en de bijen kunnen er mee van profiteren.

In de gazon of bloemenweide

In de gazon kan je best gebruik maken van vroeg bloeiende soorten zoals Crocus, Galanthus, Chionodoxa. Zo heeft het de bol nog de tijd om de voedingsstoffen uit het blad te halen voor de eerste maaibeurt. Moet het allemaal niet zo strak dan kan u kiezen voor een extensief gazon of bloemenweide waarin bloembollen worden geplant. Hier kan u wel soorten planten die later op het jaar bloeien zoals tulpen, blauwe druifjes en sieruien.

In de bostuin

Wanneer er nog geen blad op de bomen staat vangt de bodem voldoende licht en warmte om de kruidlaag in bloem te laten schieten met krokussen, bosanemonen en sneeuwklokjes. Op voorwaarde dat de plek zonnig is gelegen kunnen, zeker in combinatie met Helleborussen, veel bijen worden aangetrokken.

In de planten, grassen- of prairieborder

De traditionele vaste planten borders en prairieborders bereiken hun hoogtepunt in de zomer maar door toevoeging van bloembollen kan u al vroeg op het jaar van uw borders genieten. Sommige grassen komen zeer laat in blad of het duurt vrij lang totdat ze voldoende groot geworden zijn om de border te sluiten. Daarom is het aan te raden de ruimte tussen de graspollen te beplanten met bloembollen. Als de bollen zijn uitgebloeid dan worden ze overgroeid door het loof van de grassen. Dit zorgt voor droogte in het rustseizoen van de bloembollen en dat hebben ze graag.

In bloempotten

Voor wie weinig plek heeft of gewoon zijn terras wat wil opfleuren kan bollen planten in potten. Plaats er liefst meerdere op een zonnige plek om bijen aan te trekken.

Let op, niet elke bloembol of toepassing maakt bijen blij. Lees hier hoe u ze best gebruikt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
april 25th, 2015